Šokio pamokų žmonėms su negalia naujovės: daugiau susitikimų ir didesnės ambicijos

Lietuvos šokio informacijos centras jau ketvirtus metus iš eilės organizuoja programą „Kūrybinė judesio laboratorija“, skirtą žmonėms su fizine, protine ir kompleksine negalia. Šios programos tikslas – stiprinti negalią turinčių asmenų įtraukimą į pilnavertį visuomeninį gyvenimą ir didinti visuomenės sąmoningumą šiuo klausimu. Laboratorijos šokio pamokose, taikant nuoseklias menines judesio praktikas, lavinamas negalią turinčių bei lydinčiųjų asmenų kūrybiškumas ir komunikaciniai, neverbaliniai gebėjimai.

Pamatykite video iš „Kūrybinės judesio laboratorijos“ užsiėmimo

Naujas „Kūrybinės judesio laboratorijos“ formatas

Ankstesniais metais „Kūrybinė judesio laboratorija“ buvo organizuojama keletą kartų per metus, 3-jų dienų sesijoms, kasdien po 3-4 valandas. Šiemet „Kūrybinės judesio laboratorijos“ dalyviams pasiūlytas naujas programos formatas – planuojama rengti kasmėnesinius susitikimus, 1-os dienos sesijoms po 2 valandas.

Laboratorijos pamokas žmonėms su negalia veda šokėjas ir choreografas Mantas Stabačinskas. Jis jau daugiau kaip 25-erius metus aktyviai dirba ir kuria šiuolaikinio šokio srityje, aktyviai įgyvendina kūrybinius ir edukacinius šokio projektus, skirtus žmonių su negalia kūrybinio įtraukimo didinimui.

Paklaustas apie naują programos formatą M. Stabačinkas dalijasi: „Man labai malonu, kad su „Kūrybinės judesio laboratorijos“ dalyviais Vilniuje nuosekliai bendraujame jau 3-jus metus. Bet kai susitinkame tik keletą kartų per metus, tarp šokio pamokų atsiranda labai ilgos pertraukos. Su Lietuvos šokio informacijos centro komanda pagalvojome, kad dalyviams būtų patogiau ir smagiau, jei pasimatytume dažniau; o trumpesnės pamokos padėtų labiau įsijausti į procesą, susikaupti. Manau, kad kai yra pastovumas, galima padidinti dalyvių įsitraukimą, jie geriau pažįsta vieni kitus ir laisviau jaučiasi šokio pamokose. Tikiuosi, kad susitikdami dažniau, pasieksime labai įdomių ir kūrybiškų rezultatų“.

Mantas Stabačinskas ir „Kūrybinės judesio laboratorijos“ dalyviai. Nuotraukos: Ieva Jūra

Užsiėmimai su kviestine užsienio lektore

Dar viena šių metų naujovė „Kūrybinėje judesio laboratorijoje“ bus užsienio lektorės Sally Davison (Suomija) šokio pamokos. S. Davison yra šokio menininkė, daug metų vedanti pamokas fizinę ir intelektinę negalias turintiems žmonėms bei drauge su jais kurianti scenoje. Ji jau keliolika metų savo darbu siekia keisti profesionalių menininkų bei visuomenės suvokimą apie tai, kaip turėtų atrodyti scenoje šokantis žmogus ir kas gali tapti šokio profesionalais. Rugpjūčio mėnesį, „Kūrybinės judesio laboratorijos“ metu, S. Davison surengs viešoje erdvėje vyksiantį užsiėmimą, kuris pristatys dalyvių kūrybinius pasiekimus ir užsiėmimo stebėtojus supažindins su negalią turinčių asmenų talentais bei kūryba.

Judėjimo džiaugsmą gali atrasti kiekvienas

Dalyvavimui „Kūrybinėnėje judesio laboratorijoje“ patirtis visiškai nebūtina, svarbiausia noras dalyvauti ir pažinti šokį. Net ir esant stipriems judesio ribojimams, galima atrasti alternatyvių būdų šokiui, kurti judesį su kitais dalyviais ar erdve, įsiklausyti ir išgirsti savo kūną, taip kuriant individualią konkretaus užsiėmimo choreografiją bei dalinantis unikalia šokio patirtimi. Į laboratoriją kviečiame jungtis žmones su negalia bei juos lydinčius asmenis.

Kovo pabaigoje jau įvyko pirmasis šių metų „Kūrybinės judesio laboratorijos“ susitikimas Vilniuje. Kiti  artimiausi susitikimai planuojami balandžio 19-ą ir gegužės 17-ą dienomis, 17-19 val. Laboratorijos šokio pamokos yra nemokamos, bet registracija būtina.

Registracijos forma norintiems dalyvauti balandžio 19 d. užsiėmime: https://forms.gle/RQjzPckK7BKYSD1R8. Registracija į kiekvieną užsiėmimą bus skelbiama atskirai, sekite naujienas puslapyje www.dance.lt.

Lietuvos šokio informacijos centro veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

Skaityti daugiau